Atostogas ir poilsį mėgstame visi. Atsipalaiduojame dažniausiai visomis prasmėmis, ypač kai kalba pakrypsta apie mitybą. Juk atostogos, sakome, o jų metu leidžiame sau viską ko tik norime, nesukame galvos dėl kalorijų skaičiaus ir nesubalansuotos mitybos, tačiau grįžę po atostogų pergyvename dėl priaugtų kilogramų ar suprastėjusios savijautos, vistik organizmui šokas. Apie tai kaip atostogų metu neišklysti iš įprasto mitybos rėžimo kalbamės su mitybos specialiste Indre Trusove.
Jeigu sveika gyvensena
žmogui yra kankynė ir prievolė, tai pirmai progai pasitaikius norėsis viską
mesti. Tad atrasime tikrai daug savęs pateisinimų, tokių kaip savaitgalis, atostogos,
gimtadienis, vardadienis, Kalėdos, prasta diena darbe ir t.t. Tačiau jei jums
sveika mityba tapusi įpročiu, tokių problemų tikrai išvengsite. Tačiau visiškai
normalu atostogų metu save palepinti mėgiamu patiekalu ar desertu. Svarbu
išlaikyti saiką ir ribas - pasakojo mitybos specialistė.
Sveikas maistas tikrai nėra nuobodus, tiesiog reikia šiek tiek fantazijos. Renkantis patiekalus restorane, svarbiausia yra atkreipti dėmesį į padažus. Kartais pasirinkus populiarias Cezario salotas gauname daugiau kalorijų nei suvalgius didelį mėsos kepsnį, tik dėl to, kad salotos buvo užpiltos keliais šaukštais riebaus padažo. Tad nepamirškite paprašyti, kad padažą patiektų atskirai. Geriausia būtų rinktis mėsą, jūros gėrybes ar žuvį, keptą griliuje kartu su šviežiomis daržovėmis. Žalia mėsa ir žuvis taip pat puikiai tinka. Kuo dažniau rinkitės sveikus ir neriebius patiekalus, valgykite daug vaisių, daržovių, riešutų. O jei savaitgalį palepinsite save vienu pyragėliu, tikrai nieko nenutiks. Aš visuomet savo klientus raginu kartą savaitėje "nusidėti", bet tai turi būti tik kartą savaitėje. Jei važiuojate atostogautį svetur, normalu, kad norėsite paragauti tos šalies virtuvės. Tokiu atveju iš trijų pagrindinių valgymų tegul du būna sveiki, o likęs toks, kokį norite rinktis. Nepamirškite, kad kuo akyviau leidžiate laiką ir geriate kuo daugiau vandens, tuo geriau - savo mintimis apie maistą atostogų metu dalinosi Indrė.
Apie maistą aš galvoju visur ir visada. Turbūt dėl to, kad mėgstu skaniai valgyti, bei tai yra mano darbas. Visuomet valgydama ne namie ištyrinėju meniu, noriu sužinoti kiek sveikų pasirinkimų juose yra. Labai dažnai Lietuvoje viešojo maitinimo įstaigose tenka rinktis tik iš poros pasirinkimų, nes didžioji dauguma - labai riebūs ir itin kaloringi patiekalai. Gaila, jog taip yra. Manau dėl to žmonės dažniausiai ir renkasi nelabai sveikus patiekalus. Per daugelį metų aš jau išmokau laikytis balanso. Žinau ką, kada ir kiek galiu sau leist. Kitiems patariu tą patį, nekankinti savęs, bet stengtis pajausti savo kūną, klausytis organizmo ir stengtis dėl jo - apie tai, jog svarbiausia balansas kalbėjo pašnekovė.
Tikra tiesa, svarbiausia - balansas. Mylėkite save ir savo kūną, nepamirškite, kad pasilepinti skaniu patiekalu atostogų metu tiesiog būtina, tačiau nepiknaudžiaukite, nuo to kaip maitinatės priklauso jūsų fizinė gerovė ir sveikata.